Bina Otomasyon Sistemleri ve Testo Sabit Ölçüm Teknolojisi

Bina Otomasyon Sistemleri ilk ortaya çıktıkları 1960’lı yıllardan bu yana çok hızlı şekilde gelişmiştir. Ülkemizde de Bina Otomasyonu uygulamaları hızla artmakta ve özellikle alışveriş merkezleri, hastaneler, oteller, havaalanları, bürolar, yönetim binaları ve fabrikalarda tercih edilmektedir.
Bir binadaki ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi sistemlerin bakımları diğerlerinden çok daha maliyetlidir, dolayısıyla bu sistemlerin daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak gerekmektedir. Bunun için de doğru firma ve ürünlerle işe başlamak oldukça önemlidir. Testo, bu konuda kullanıcılarına en doğru ve uzun süre sorunsuz çalışabilecek cihazlarıyla etkin bir çözüm sunmaktadır.
BMS için Ölçüm Sistemleri
Bina otomasyon firmalarının ölçüm sistemlerinden bazı temel beklentileri vardır. Bunlar;
- BMS’e entegre olabilecek analog çıkışa sahip stabil ve uzun süreli sorunsuz çalışabilecek ölçüm cihazları (Bilinen analog çıkışları verebilen (ağırlıklı olarak 0…10V, 4…20mA) sensörler ve/veya transdüser/transmiterler)
- Proses otomasyonundan farklı olarak, bina otomasyonunda kabul edilebilir doğruluk değerleri, bazı özel uygulamalar hariç daha düşüktür. Hastane otomasyonu, değerli envanterin saklandığı/sergilendiği iç ortam iklimlendirme otomasyonu yüksek doğruluk değerlerine ihtiyaç duyulan uygulamalara örnek gösterilebilir. Genel beklenti nem doğruluğunun %2-%3, sıcaklık doğruluğunun ±1-2 ºC’lerde olmasıdır.
- Bir otomasyon teknisyeni için temel ilgi kontrol yazılımı üzerinde olacağından, diğer etmenlerin mümkün olduğunca sorunsuz ve stabil çalışması istenir. Bu sebeple ölçüm cihazlarının sürekli bozulmaması, ek bir müdahaleye gerek duymadan uzun süreli yüksek performansla çalışması temel beklentidir. Bu, aynı zamanda sistemin zaman içerisindeki işletme maliyetlerini de düşürecek, zaten yüksek olması beklenen ilk yatırım maliyetine ek bir gider eklemeyecektir.
Testo BMS Çözümleri
Testo’nun BMS için oldukça etkin çözümleri bulanmaktadır: Sensör, proses ekranı, transmiter, debimetreler.
Testo Sensörler
Sensör konusunda Testo’nun sektördeki en önemli avantajı sadece sensör üretimi yapan ayrı bir şirketin olmasıdır. Testo Sensor GmBH, tamamen isteğe bağlı konfigüre sıcaklık sensörü üretmektedir. Bu sensörler, hem Testo ürünlerinde hem de farklı marka ürünlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Testo sensör sıcaklık prob çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Daldırma tipi problar
- Yüzey probları
- Vidalama probları
- Hava probları
- Basınç geçirmez problar
- Manyetik problar
- Konut probları
Testo 54 Proses Ekranı
Yalnızca bir proses ekranı değil, aynı zamanda veri iletebilen bir sıcaklık transmiteri olan testo 54’ün versiyonu testo 54-8, sektördeki diğer cihazlardan bu noktada ayrışmaktadır. İçerisinde aşağıda verilen tüm opsiyonları barındırmaktadır.
- Termokupıl ve Pt100 sensörlerin bağlantı imkanı
- Röle çıkışları ile temel aç/kapa kontrol fonksiyonlarının yerine getirilmesi
- Online izleme sistemlerine entegre edilebilmeleri için RS485 bağlantı opsiyonları
- Analog çıkış verebilen tüm cihaz/sensörlerin sahada izlenmesi için analog giriş opsiyonları
Fark Yaratan Testo Transmiter Aileleri
Testo, transmiterleri ile bina otomasyonu konusunda sektöre önemli çözümler sunmaktadır.
- Tüm proseslerde ihtiyaç duyulan genel analog çıkış tipleri, switch, röle, ethernet ve PROFIBUS çıkış
opsiyonları ile her türlü otomasyon sistemine entegre edilebilme imkanı
- P2A yazılımı ile sahada 1- veya 2-noktalı veya analog çıkış ayar imkanları, sahada parametrizasyon ve analiz seçenekleri
sayesinde, minimum işletme ve bakım maliyetleri
- Fark basıncı, nem ve sıcaklık parametrelerinin tümünün tek bir cihazda ölçülmesi ile laboratuvar ve temiz odalar için profesyonel ölçüm sistemleri
- Otomatik sıfırlama özelliği ile uzun süreli stabil fark basınç ölçümü
- Testo fark basınç transmiterlerinde, pitot tüp bağlantısı ile pitot tüp faktörünü ve çap bilgisini cihaza girip doğrudan cihazdan hava hızı ve debi çıkışı alınabilir. Böylelikle ek kontrolörlere ihtiyaç duyulmaksızın, sadece temel röleler ile hava hızına bağlı aç/kapa işlevleri yerine getirilebilir.
Basınçlı Hatlarda Çiğleşme Noktası Ölçümü
Basınçlı hava hatlarında meydana gelebilecek nem, tüm hatların tıkanmasına sebep olacağı gibi, pnömatik ekipmanların da arızalanmasına yol açmaktadır. Elektrik hatlarındaki harmonikler de benzer şekilde enerji alıcılarını olumsuz yönde etkileyip bakım maliyetlerini arttırmaktadırlar (motorların arızalanması gibi). Bu noktada, testo 6721, çiğleşme sıcaklığı şalteri, basınçlı hava içinde oluşabilecek nem risklerine karşı sistemi korur. Bunu yaparken basınçlı hat içerisindeki nem/sıcaklık değerlerini ölçerek hafızasındaki Mollier Diyagramından çiğleşme sıcaklığı değerini hesaplar ve ölçümlerini bu parametreye göre yapar. Testo 6721 ve diğer ilgili cihazlar aşağıdaki gibidir:
Basınçlı Hatlarda Debi Ölçümü
Basınçlı hava hatlarındaki kalitenin belirlenmesinin yanında, tüketiminin de ölçülmesi enerji optimizasyonu çalışmaları için apayrı bir öneme sahiptir. Üretilen havanın bir enerji çeşidi olduğundan yola çıkılırsa, bu enerjinin denetiminin, firmanın bütçe denetimi ile eşdeğer bir konumda olduğu görülmektedir. Bugün basınçlı havanın tüketimi çok maliyetli bir hal almış durumdadır. Gerek kaçaklardan, gerekse havanın kullanıcılar tarafından bilinçsiz bir şekilde tüketiliyor olmasından dolayı, maliyetler ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Ancak ne yazık ki maliyetler, bu sistemlerdeki tüketimlerin ölçülmediği için pek bilinmezler. İşte bu noktada denetimi ele almak gerekmektedir. Bu tüketilen havayı izlemek, buradan elde edeceğimiz bilgiler doğrultusunda kullanıcıları bilgilendirmek ve kaçakların önüne geçmek için mücadele etmek gerekecektir. Tam bu noktada testo 6446-6447 model ürünleri ile basınçlı havanın tüketimi sürekli olarak izlenebilmekte ve kayıt altına alınabilmektedir.
– Kütlesel termal debi ölçüm prensibi ile, ölçüm ortamı sıcaklık ve basıncından bağımsız debi ölçümü
– Testo 6447/48 ile basınç hattını kapatmaya veya baypas yapmaya gerek olmadan kolay ve güvenilir sensör değişimi
– Standart boru çaplarına uyumlu, küçük çaplarda entegre giriş-çıkış boru mesafeleri ile güvenilir ve doğru ölçüm
– Testo 6448 ile CO2 veya N2 gazları için özel kalibrasyonlu hava sayacı
Bina Otomasyonu için Portatif Bir Cihaz: Testo 435
Testo, havalandırma sistemleri ve iç hava kalitesi analizi, bina otomasyon sistemlerinin kontrolü ve bakımı için gerekli tüm ölçümleri tek bir cihazda toplayarak, genişletilmiş prob seçenekleri ile testo 435’i sunmuştur.
- İç hava kalitesinin değerlendirilmesi için IAQ probu
- Pervane ve hava akış hızı ölçüm probu
- Pitot tüp ölçümü için entegre fark basınç sensörü
- Sıcaklık ve nem için kablosuz prob
- Kullanıcı profilleri sayesinde kolay kullanım
- Ölçülen verilerin analizi, dosyalanması ve raporlanması için PC yazılımı
Testo 435 ile ölçüm sonuçları istenirse uygun bilgisayar yazılımı ile bilgisayara aktarılabilir veya sahada testo yazıcı kullanarak raporlandırılabilmektedir.
testo 435 bilgileri sahada infrared arayüz kullanılarak kablosuz iletişimle testo yazıcıya aktarılabilmekte ve ölçüm değerleri zaman ve tarih bilgileri ile yazdırılabilmektedir.
* Aydın GÜLLÜ, “Endüstriyel Haberleşme Protokolleri PROFIBUS – FMS” http://www.aydingullu.com/notlar/PROFIBUS%20FMS.pdf
Mayıs 31, 2013 tarihinde Sürekli Ölçüm ve Kontrol Sistemleri içinde yayınlandı ve 6447, çiğleşme, bina otomasyon sistemi, debi, fark basınç, laboratuvar, otomasyon, PROFIBUS, proses ekranı, sensör, temiz odalar, testo, testo 435, testo 54, transmiter olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.
Yorum yapın
Comments 0