Testo Kalibrasyon Laboratuvarı

0560_6220_03Testo, ISO9001, ISO14001, OHSAS18001, HACCP, CFR21 gibi kalite güvence ve kontrol sistemlerinin temel gereksinimlerinden bir tanesi olan ölçüm cihazlarının kalibrasyonu konusunda TÜRKAK onaylı, ISO 17025 belgeli kalibrasyon laboratuvarında sıcaklık, nem, hava hızı, basınç ve baca gazı parametreleri ile ilgili olarak “kalibrasyon hizmetleri” vermektedir.

Kalibrasyon laboratuvarımızdan hemen randevu almak için cihaz bildirim kayıt formunu doldurun ve bize iletin.

KALİBRASYON VE ÖNEMİ

Hemen hemen her sektörde kritik önem taşıyan parametrelerin hassas şekilde ölçülmesi ve izlenmesi gereklidir. Hammadde depolanmasından üretime, nakliyeden tüketiciye sunuma kadar pek çok aşamada ilgili parametrelerin ölçülmesi gerekir. Bu aşamalarda çoğunlukla standartlarca belirlenmiş farklı kriterler ve limitler mevcuttur. Bu limitlerin denetlenebilmesi için ise doğruluğuna güvendiğimiz ölçüm cihazlarına ihtiyaç duyarız.

Peki bir cihazın doğru ölçtüğünden nasıl emin olabiliriz? İşte bu noktada kalibrasyon kavramı hayatımıza girer.

Kalibrasyon Nedir?

Kalibrasyon, ölçüm cihazı ile ölçülen değer ile referans standart arasındaki sapma ve belirsizliğin belirlenmesidir. Bu sapma ve belirsizlik tekrarlanabilir koşullar altında alınan ölçümlerin ortalaması hesaplanarak bulunur. Burada tekrarlanabilir koşullardan kasıt, aynı ortam koşulları (sıcaklık, nem, basınç vb.), aynı ölçüm cihazı, aynı referans standart vs. kullanılarak tekrar edilme imkanı olan kalibrasyondur ve gerekli tüm verinin kaydedilmiş olmasını gerektirir. Ayrıca kalibrasyonu gerçekleştiren kişi veya kuruluşun kalibrasyonun izlenebilirliği ile ilgili bilgileri de sertifikaya eklemesi gereklidir. İzlenebilirliğin en yaygın gösterimi bir üst kuruluştan kullanılan referans sistem için alınmış sertifika numarasının sertifikada yer almasıdır.

Kalibrasyonda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kullanım aralığının kapsanmasıdır. Örneğin -18°C’lik ve +4°C’lik iki ayrı depoda kullanılan cihazın kalibrasyon sertifikasında en azından bu iki sıcaklık değerinin kapsanması gereklidir.

Kalibrasyon hizmeti alınan firmaların akredite olması şartı da gün geçtikçe daha çok standartta yer almaya başlamıştır. Peki akreditasyon ne demektir?

Sistemler ve ürünleri sertifikalandıran kuruluşların ve test ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliklerini göstermeleri gerekir. Bunu, ulusal olarak tanınmış bir akreditasyon organı tarafından akredite edilerek gerçekleştirirler.

Akreditasyon, Avrupa (CEN) veya uluslararası (ISO) standardizasyon organları tarafından tesis edilmiş ve genel kabul gören kriterleri uygulayarak sertifika ve raporlara güven unsuru kazandırır. Standartlar tarafsızlık, yetkinlik ve güvenilirlik gibi konuları 87777_turkakele alır, ulusal sınırlar ötesinde sertifika ve raporların karşılaştırılabilirliği konusundaki güveni temin ederler.

Türkiye’deki milli akreditasyon kuruluşu TÜRKAK’tır. TÜRKAK, deney ve kalibrasyon laboratuvarları, sistem, ürün ve personel belgelendirme kuruluşları ve muayene kuruluşları için akreditasyon hizmeti vermektedir.

 

Kalibrasyon Yöntemleri

Kalibrasyon için pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Kullanılacak yönteme karar verebilmek için kalibrasyonu yapılacak cihazın türü, kalibrasyon aralığı ve hassasiyetinin bilinmesi önemlidir. Örneğin pek çok sektörde en sık ölçülen parametrelerden biri sıcaklıktır. Sıklıkla kullanılan sıcaklık ölçerler; problu termometreler, yüzey sıcaklığı ölçerler ve infrared termometrelerdir. Bu cihazların herbiri için farklı yöntemler mevcuttur.

Örneğin problu termometreler için düşük sıcaklıklarda ve yüksek hassasiyet gerektiren uygulamalarda sıvı banyoları, yüksek sıcaklıklarda ise kuru blok kalibratörler kullanılır. Yüzey sıcaklığı ölçerler için özel yüzey plakaları, infrared termometreler için ise blacbody adı verilen özel cihazlar kullanılır.

Gene yaygın olarak ölçülen bir diğer parametre de basınçtır. Basınç ölçerler; vakummetreler, fark basıncı ölçerler ve barometreler gibi gruplara ayrılabilir. Bu cihazların kalibrasyonu el pompaları, dijital kalibratörler veya dead-weight tester kalibratörleri vasıtasıyla yapılabilir.

Kritik noktalarda karar verebilmek ve limit aşımlarını belirlemek için kullandığımız ölçüm cihazlarının doğruluğundan emin olmak kalibrasyona ihtiyaç duyarız.

Sonuç olarak her ne tipte olursa olsun tüm ölçüm cihazları belli periyotlarla kalibrasyona gönderilmeli ve tespit edilen sapma ve belirsizliklerine dikkat edilerek kullanılmalıdır. Bu hem üretim maliyetlerini düşürmek hem de ürün kalitesini arttırmak için gereklidir.

Haziran 27, 2013 tarihinde Kalibrasyon içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: